Wykonanie
Zapraszam na pyszny obiad w postaci zupy cebulowej.
Cebula jako główny składnik zupy może wydawać się dla niektórych mało atrakcyjna, ale uwierzcie, że jak zrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi
białego wina, jak i prawdziwego warzywno-
drobiowego bulionu.Zapraszam ;-)
Składniki (porcja na 2 osób):3 duże
cebule młode (białe)3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
masła dobrej jakości2 łyżki
śmietanki kremówki1 ząbek
czosnkusól,
pieprz2 kromki
chleba pszennegokromka duża
bagietki ciemnejokoło 100 g
żółtego sera jakiego lubicie najbardziejlampka białego półwytrawnego lub
wytrawnego białego wina500- 600ml
bulion warzywno-drobiowy z
kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa
Wykonanie:W rondelku dusimy
cebulę na
oliwie i
maśle, bardzo powoli, co jakiś czas mieszając, tak aby się nie zrumieniła, ma się ładnie udusić, robimy to około 20-30minut, od tego etapu zależy smak zupy. Jak cała
cebula się udusi i będzie mięciutka, wchłonie tłuszcz, podlewamy
białym winem, pomału odparowujemy. Jak
wino wyparuje wlewamy
bulion, po zagotowaniu dodajemy
śmietankę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Używając blendera miksujemy całość na gładką masę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy
oliwę z oliwek i pokrojone
pieczywo na grzanki (najlepiej dość spore), cały czas mieszając doprowadzamy do jego zarumienienia się. Powinno
mieć piękny złoty kolor.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach posypujemy grzanki. Gorącą zupę wlewamy na talerz, wykładamy grzanki z
serem. Zrobione ;-) Smacznego!!!pozdrawiam cieplutko ;-)))Dziękuje za ponad 3000 wyświetleń nie wiem kiedy ;-)))Bez Was nie miało by to sensu;-)))DZIĘKUJĘ KOCHANI ;*