ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa na sposób francuski

Zupa cebulowa na sposób francuski

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na słoneczną zupę cebulową!!!
Odrobina Francji na polskich stołach
Jest to jedna z moich ulubionych zup. Zwalcza przeziębienie, stawia na nogi, a co najlepsze jest bardzo smaczna
Składniki:
1 kg cebuli, pokrojone w większe półplasterki
3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
200 ml wina, może być białe lub czerwone ( podczas gotowania alkohol paruje, zostaje tylko aromat)
1,5 l bulionu drobiowego lub wołowego ( w ostateczności można użyć bulionetki i zalać 1,5 litra wody)
1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
bagietka
ser żółty np. gruyer
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozpuścić masło w garnku ustawionym na średnim ogniu, wlać oliwę. Dodać cebulę i dusić, pod przykryciem, około 10-12 min. Następnie dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Zmniejszyć ogień i podsmażać cebulę przez 30-35 min, bez przykrycia. W miarę jak będzie coraz bardziej nabierać brązowej barwy, częściej mieszać.
Następnie posypać cebulę mąką i dokładnie wymieszać. Dolać wino i całość zagotować (wówczas alkohol odparuje, ale aromat pozostanie). Potem dokładnie mieszając, aby połączyć mąkę, wlać bulion i ponownie całość zagotować. Zmniejszyć ogień i całość gotować około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Sposób podania:
Podawać w ciepłych talerzach z grzankami z serem. Tu polecam przepis na przepyszna bagietkę:
* Rada:
Zupy tej nie można gotować w pośpiechu. Odpowiedni aromat zawdzięcza ona zawartemu w cebuli cukrowi, który w czasie smażenia osadza się w postaci karmelu na dnie garnka, a następnie rozpuszcza w zupie.
Smacznego
Zapraszam również na przepyszną pomidorówkę:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/zupy/zupa-cebulowa-na-sposob-francuski