ßßß
Jest to jedna z moich ulubionych zup. Zwalcza przeziębienie, stawia na nogi, a co najlepsze jest bardzo smacznaSkładniki:1 kg cebuli, pokrojone w większe półplasterki3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane200 ml wina, może być białe lub czerwone ( podczas gotowania alkohol paruje, zostaje tylko aromat)1,5 l bulionu drobiowego lub wołowego ( w ostateczności można użyć bulionetki i zalać 1,5 litra wody)1 łyżka mąki2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masłabagietkaser żółty np. gruyersól, pieprz
Sposób przyrządzenia:Rozpuścić masło w garnku ustawionym na średnim ogniu, wlać oliwę. Dodać cebulę i dusić, pod przykryciem, około 10-12 min. Następnie dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem.Zmniejszyć ogień i podsmażać cebulę przez 30-35 min, bez przykrycia. W miarę jak będzie coraz bardziej nabierać brązowej barwy, częściej mieszać.Następnie posypać cebulę mąką i dokładnie wymieszać. Dolać wino i całość zagotować (wówczas alkohol odparuje, ale aromat pozostanie). Potem dokładnie mieszając, aby połączyć mąkę, wlać bulion i ponownie całość zagotować. Zmniejszyć ogień i całość gotować około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.Sposób podania:Podawać w ciepłych talerzach z grzankami z serem. Tu polecam przepis na przepyszna bagietkę:
* Rada:Zupy tej nie można gotować w pośpiechu. Odpowiedni aromat zawdzięcza ona zawartemu w cebuli cukrowi, który w czasie smażenia osadza się w postaci karmelu na dnie garnka, a następnie rozpuszcza w zupie.SmacznegoZapraszam również na przepyszną pomidorówkę: