Wykonanie
Zapraszam na
słoneczną zupę
cebulową!!!Odrobina Francji na
polskich stołach
Jest to jedna z moich ulubionych zup. Zwalcza przeziębienie, stawia na nogi, a co najlepsze jest bardzo smacznaSkładniki:1 kg
cebuli, pokrojone w większe półplasterki3 duże ząbki
czosnku, drobno posiekane200 ml
wina, może być białe lub czerwone ( podczas gotowania
alkohol paruje, zostaje tylko aromat)1,5 l
bulionu drobiowego lub wołowego ( w ostateczności można użyć bulionetki i zalać 1,5 litra
wody)1 łyżka
mąki2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masłabagietkaser żółty np. gruyer
sól,
pieprzSposób przyrządzenia:Rozpuścić
masło w garnku ustawionym na średnim ogniu, wlać
oliwę. Dodać
cebulę i dusić, pod przykryciem, około 10-12 min. Następnie dodać
czosnek, doprawić
solą i
pieprzem.Zmniejszyć ogień i podsmażać
cebulę przez 30-35 min, bez przykrycia. W miarę jak będzie coraz bardziej nabierać brązowej barwy, częściej mieszać.Następnie posypać
cebulę mąką i dokładnie wymieszać. Dolać
wino i całość zagotować (wówczas
alkohol odparuje, ale aromat pozostanie).
Potem dokładnie mieszając, aby połączyć
mąkę, wlać
bulion i ponownie całość zagotować. Zmniejszyć ogień i całość gotować około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.Sposób podania:Podawać w ciepłych talerzach z grzankami z
serem. Tu polecam przepis na przepyszna
bagietkę:
* Rada:Zupy tej nie można gotować w pośpiechu. Odpowiedni aromat zawdzięcza ona zawartemu w
cebuli cukrowi, który w czasie smażenia osadza się w postaci karmelu na dnie garnka, a następnie rozpuszcza w zupie.SmacznegoZapraszam również na przepyszną pomidorówkę: