ßßß
Składniki1kg cebuli (najlepiej różnych gatunków – ja użyłam zwykłej, czosnkowej, czerwonej i szalotki)Por6 ząbków czosnku2 litry bulionu warzywnegoSpory kawałek masłaOliwaŁyżka suszonego majerankuSól, pieprzBagietka100g sera cheddarPrzygotowanieNajtrudniejsza część – cebule i pora obierz i posiekaj na piórka.Do dużego garnka z grubym dnem wlej trochę oliwy, dodaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek.Nim czosnek zdąży się przyrumienić, wrzuć posiekane cebule i pora. Dopraw solą i pieprzem.Przykryj garnek pokrywką, duś cebulę około godziny na maleńkim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przywarła do dna, na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę.Kiedy cebula nabierze złotego koloru, niezwykłej słodyczy i aromatu – wlej bulion do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj 15 minut.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni, bagietkę pokrój na kromki, posyp startym cheddarem i zapiekaj 15 minut – powinny być gotowe w tym samym czasie, co zupa.Podawaj zupę z gorącymi grzankami.Smacznego!

Zobacz także:Kalafiorowa z seremZupa gulaszowaPorowa