Wykonanie
Bardzo pyszne, mięciutkie ciasto
makowo-
cytrynowe !

Składniki na ciasto
cytrynowe:30 dag
mąki,30 dag
cukru,18 dag
masła,6 ja,1
aromat cytrynowy,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,tłuszcz do formy,
bułka tarta do formy.Składniki na masę
makowe:30 dag
maku,3
jajka,1 szklanka
cukru pudru,1
cukier waniliowy,1
aromat migdałowy.Wykonanie masy makowej:
Mak sparzyć i trzy
razy przepuścić przez maszynkę.
Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z
cukrem pudrem, połączyć z
makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z
białek.Wykonanie ciasta
cytrynowego:
Masło utrzeć również bardzo dokładnie z
cukrem i
żółtkami na puch. Dodać
aromat cytrynowy,
mąkę,
proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z
białek i lekko wymieszać.Składanie placka:Do przygotowanej formy wlewać na przemian ciasto
cytrynowe i
makowe. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.