ßßß Cookit - przepis na Fasola szparagowa duszona na boczku

Fasola szparagowa duszona na boczku

nazwa

Wykonanie

Czy wiecie, że fasolkę szparagową można śmiało zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata? Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych!
U mnie dziś fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna!
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej,
20 dag wędzonego boczku,
4 pomidory,
4 łyżki oleju,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól do smaku,
natka pietruszki.
Wykonanie:
Rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony w grubą kostkę boczek i posiekany czosnek. Dodać opłukaną i pokrojoną fasolkę, posolić do smaku, zalać gorącą wodą( około ½ litra) i dusić pod przykryciem. Pod koniec wrzucić sparzone i pokrojone pomidory i posypać natką pietruszki wraz z startym serem. Podawać na zakąskę.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/fasola-szparagowa-duszona-na-boczku.html