Wykonanie
Czy wiecie, że
fasolkę szparagową można śmiało zaliczyć do
grona najzdrowszych warzyw świata? Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych!U mnie dziś
fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna!
Składniki:1 kg
fasolki szparagowej,20 dag
wędzonego boczku,4
pomidory,4 łyżki
oleju,4 ząbki
czosnku,4 łyżki startego
żółtego sera,
sól do smaku,
natka pietruszki.Wykonanie:Rozgrzać
olej i przysmażyć pokrojony w grubą kostkę
boczek i posiekany
czosnek. Dodać opłukaną i pokrojoną
fasolkę, posolić do smaku, zalać gorącą
wodą( około ½ litra) i dusić pod przykryciem. Pod koniec wrzucić sparzone i pokrojone
pomidory i posypać
natką pietruszki wraz z
startym serem. Podawać na zakąskę.