Wykonanie
Sezon
truskawkowy się zbliża! u mnie dziś
truskawki zalane w
galaretce w koszyczkach :)

Składniki:30 dag
maki,20 dag
masła,10 dag
cukru pudru,4
żółtka,1 łyżeczka
mleka,skórka z 1
cytryny,szczypta
sody oczyszczonej,2
galaretki truskawkowe,½ kg
truskawek.Wykonanie:Wsypać do
mąki cukier puder, dodać
żółtka,
sodę oczyszczoną wymieszaną z
mlekiem i
masło. Wyrobić ciasto starannie i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką
ciasteczka. Każdy kawałek przełożyć do foremki ( polecam foremki aluminiowe) i docisnąć dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować
galaretki w ½ litrze
wody i przestudzić. Oczyszczone i osuszone
truskawki włożyć do koszyczków i zalać tężejącą
galaretką, następnie przenieść w chłodne miejsce.