Wykonanie
Jakiś czas temu publikowałam przepis na pizzę ziemniaczaną . Dziś ponawiam przepis- ale nieco zmodyfikowany. Zamiast ugotowanych
ziemniaków użyłam surowych. Przyznam szczerze, że ta smakuje jeszcze lepiej!!Składnik na ciasto:1 kg
ziemniaków½ kg
żółtego sera2
jaja5 łyżek
mąkisól do smaku
pieprz do smakuskładniki na nadzienie:1 puszka
kukurydzy10 dag wędzonki1 świeża
papryka15 dag
mozzarelliprzyprawa do pizzytłuszcz do formy
mąka do formyWykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcedzić na sicie.

Dodać
starty ser ,
jaja,
mąkę i
przyprawy -dokładnie wymieszać.



Blaszkę wysmarować tłuszczem , posypać
mąka, wyłożyć
ciastem ziemniaczanym.

Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika,

podpiec na złoty kolor, wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie(dowolne) i posypać
startym serem.

Włożyć ponownie do piekarnika, aż
ser się roztopi, kroić i podawać z
ketchupem lub
sosem czosnkowym.