Wykonanie
Placki ziemniaczane z przepisu mojej mamy :) Z dodatkiem
żółtego sera, który nadaje smaku plackom :) Lubię bardzo i polecam!! :)U nas podaje się placki z
twarogiem wymieszanym ze
śmietaną i
solą, ale domownicy lubią też jeść z samą
śmietaną.Potrzebujemy (4 osoby):- 6
ziemniaków,- 150g
sera żółtego,- 1
jajko,- mała
cebula,- 1 łyżeczka
soli,- 0,5 łyżeczki
pieprzu,- 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,- ok. 5 łyżek
mąki.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach.
Ser i
cebulę zetrzeć i dodać do
ziemniaków. Ja wszystko robię w robocie, po czym przekładam do miski i dodaję
jajko,
sól,
pieprz,
soda i stopniowo
mąkę.
Mąki należy dodać tyle ile zabierze - ok. 5 łyżek. Ciasto powinno być dość gęste, ale luźne... ;) Smażyć na patelni z rozgrzanym
olejem, dwustronnie, na złoto.