Wykonanie
Pączki znane były już wśród starożytnych Rzymian. Jadano je chętnie w ostatnich dniach karnawału. Na początku były tłuste i bez
cukru. Prawdopodobnie pomysł na dodanie
cukru do pączków przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej, a jak powszechnie wiadomo, Arabowie znani są z bardzo słodkich łakoci. (więcej o historii pączków znajdziesz na stronie poradnikzdrowie.pl)

Składniki:4 szklanki
mąki,5
żółtek,1 szklanka
śmietany,4 dag
drożdży,1 łyżka
cukru,2 łyżki
masła,1 kieliszek
spirytusu,15 dag
cukru pudru,
Konfitura z róży,1
cukier waniliowy.Wykonanie:
Żółtka wbić do
śmietany, dodać
mąkę, rozpuszczone
drożdże, 1 łyżkę
cukru, szczyptę
soli,
masło. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, wyrobić ręką wałek i urywać odpowiedniej wielkości kulki. Na dłoni nakładać
dżem, zlepiać i układać na stolnicy aby jeszcze podrosły.

Smażyć na gorącym
smalcu z dodatkiem
spirytusu, układać na bibule i posypać
cukrem pudrem z
cukrem waniliowym.