ßßß Cookit - przepis na Gruszki w syropie własnym z borówkami

Gruszki w syropie własnym z borówkami

nazwa

Wykonanie

Słodki owocowy deser na każdą porę roku :)
Kilka ciekawostek na temat tego "pięknego" owocu :)
Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na deser, potrafią rozbudzić ukryte namiętności. Wpływają także pozytywnie na naszą koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru. (źródło: http://www.tesco.pl/smaczna-strona)
Składniki:
4 gruszki
10 dag cukru
½ litra wody
120 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 słoiczek borówek
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem, włożyć umyte, pokrojone na pół i wydrążone gruszki. Ugotować na półtwardo i i wystudzić w syropie. Następnie wyjąć gruszki z syropu, napełnić borówkami i ułożyć pionowo na talerzykach. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie.
A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji:
Gruszki pijaczki
Karmelowe gruszki
Tarta gruszkowo- orzechowa
Gruszki w occie
Ciasto z jagodami i gruszkami
Wieprzowina w gruszkach
Sernik z gruszkami
Gruszki waniliowe
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/04/gruszki-w-syropie-wasnym-z-borowkami.html