ßßß
Delikatny, kremowy jagodowy deser o aksamitnej konsystencji... Podany z bitą śmietaną i jagodami (u mnie z borówkami amerykańskimi), moja propozycja na weekend :-).Składniki na 4 porcje:200 g jagód lub borówek amerykańskichświeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny60 g cukru300 ml śmietany kremówki 36%100 ml mleka3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny1/4 szklanki gorącej wodyDodatkowo:150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżeczka cukru pudrujagody lub borówki amerykańskie, do dekoracjiW małym garnuszku umieścić jagody, sok z cytryny, cukier. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek.Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarte jagody, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć podzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce.Kolejnego dnia przed podaniem ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na panna cottę, ozdobić jagodami.Smacznego :-).