ßßß




Panna cotta to chyba najdelikatniejszy i najbardziej elegancki deser jaki kiedykolwiek jadłam.Rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatna – dosłownie niebo w gębie 😉Deser z Włoch, podawany najczęściej ze świeżymi owocami, lub sosami.U mnie dzisiaj z dodatkiem jagódPotrzebujemy:250ml śmietanki 30%250ml mleka2 łyżeczki cukrupół szklanki jagód4 łyżeczki żelatyny3 łyżki wodyPrzygotowanie:Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, odstawiamy na chwilę.Do garnuszka wrzucamy jagody, dodajemy 3 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej 10 minut.Po tym czasie na gęstym sitku przecedzamy owoce, bo potrzebujemy sam sok i do jeszcze gorącego, wlewamy wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.Taką płynną galaretkę rozlewamy równomiernie do naczynek, w których będziemy robili deser i odstawiamy do stężenia.W drugim garnku zagotowujemy ze sobą śmietankę, mleko i cukier.Kiedy tylko całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny.Mieszamy energicznie do momentu, aż żelatyna dobrze się rozpuści.Panna cottę studzimy i przelewamy na wcześniej zrobioną galaretkę z jagód.Odstawiamy do przestygnięcia, a kiedy będą już zimne, wkładamy do lodówki do stężenia.Podajemy ze świeżymi jagodami, lub sokiem z jagód.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom