Wykonanie
Pyszne i szybkie
ciasto drożdżowe z masą
rabarbarową!

Składniki na ciasto:40 dag
mąki pszennej,4 dag
drożdży,¾ szklanki
mleka,6 łyżek
cukru,1
cukier waniliowy,2
jaja,
sól,tłuszcz do formy.Składniki na masę:1 kg
rabarbaru,10 dag
cukru,1 czerwony
kisiel.Wykonanie masy:
Rabarbar pokroić, podlać odrobiną
wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać
cukier, wymieszać z
kisielem i rozłożyć na cieście.Wykonanie ciasta:
Drożdże wymieszać z 1 łyżką
cukru, 3 łyżkami
mąki, połową letniego
mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z resztą
cukru, dodać rozczyn,
mleko,
mąkę,
cukier waniliowy i szczyptę
soli. Ciasto wyrobić dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na natłuszczonej blasze i odstawić na kilka minut. Na wierzch wylać masę
rabarbarową. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.