ßßß
Składniki na ciasto:40 dag mąki pszennej,4 dag drożdży,¾ szklanki mleka,6 łyżek cukru,1 cukier waniliowy,2 jaja,sól,tłuszcz do formy.Składniki na masę:1 kg rabarbaru,10 dag cukru,1 czerwony kisiel.Wykonanie masy:Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać z kisielem i rozłożyć na cieście.Wykonanie ciasta:Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki, połową letniego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, mleko, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto wyrobić dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na natłuszczonej blasze i odstawić na kilka minut. Na wierzch wylać masę rabarbarową. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.