Wykonanie
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W Polsce również znane są w niektórych regionach. Są to
drożdżowe naleśniki z ciasta z
mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów
mąki, z dodatkiem
kasz lub
kefiru (bliny podlaskie)

Składniki:3 ½ szklanki
mąki gryczanej1 ½ szklanki
mąki pszennej5 dag
drożdży2 szklanki
mleka3
jaja5 dag
masłaolej do smażeniaWykonanie:
Drożdże rozpuścić w 2 ½ szklanki ciepłej
wody, dodać
mąkę pszenną i 2 ½ szklanki
mąki gryczanej. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie dodać resztę
mąki gryczanej i odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce. Na godzinę przed smażeniem zalać ciasto wrzącym
mlekiem, szybko i dokładnie wymieszać, dodać
jaja,
masło,
sól do smaku i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć blinki na
oleju lub sklarowanym
maśle i podawać z roztopionym
masłem, kwaśną
śmietaną lub z
miodem.