Sezon śliwkowy trwa. Dziś pyszna, słodka tarta z obfitującej w witaminy z grupy B oraz lecytynę kaszy jaglanej. Warto dodać, że kasza jaglana świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Jest zatem doskonałym produktem oczyszczającym- szczególnie istotnym w diecie.Składniki:15 dag kaszy jaglanej2 szklanki mleka30 dag śliwek1 łyżka masła10 dag cukruCukier waniliowy2 łyżki stopionego masłaTłuszcz i bułka tarta do formyWykonanie:Mleko zagotować z połową cukru i masłem, połączyć z kaszą, zagotować i rozkleić. Śliwki opłukać, bardzo drobno posiekać lub zmielić i osłodzić resztą cukru wraz z waniliowym. Kaszę wymieszać ze śliwkami, przełożyć od formy, polać stopionym masłem i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Upieczony deser możemy podać z bitą śmietaną i przybrać owocami lub z kwaśną śmietaną. Polecam również zamiast śliwek użyć startych jabłek z cynamonem.