ßßß
 
            
         przepis z moimi zmianami stąd400 gramów skondensowanego słodzonego mleka150 gramów cukru (do całości możecie sobie dopełnić 2 łyżkami cukru waniliowego)80 gramów masłaW rondlu zagotowujemy 3 powyższe składniki, nie odchodzimy od garnka i cały czas mieszamy, na małym ogniu masa powinna nam lekko bulgotać, a my wciąż mieszamy :) Na początku będą nam się tworzyć "farfocle" brązowe, tak ma być. Ciągłe mieszanie jest niezbędne, gdyż jak przez chwilkę przestaniemy, masa nam się przypali. Pod koniec gotowania ( u mnie około 20 minut), masa ma mieć taką konsystencję i ma mieć kremowo - brązowy kolorek.Optymalnie łyżka lub tak jak u mnie szpatułka powinna być drewniana.
przepis z moimi zmianami stąd400 gramów skondensowanego słodzonego mleka150 gramów cukru (do całości możecie sobie dopełnić 2 łyżkami cukru waniliowego)80 gramów masłaW rondlu zagotowujemy 3 powyższe składniki, nie odchodzimy od garnka i cały czas mieszamy, na małym ogniu masa powinna nam lekko bulgotać, a my wciąż mieszamy :) Na początku będą nam się tworzyć "farfocle" brązowe, tak ma być. Ciągłe mieszanie jest niezbędne, gdyż jak przez chwilkę przestaniemy, masa nam się przypali. Pod koniec gotowania ( u mnie około 20 minut), masa ma mieć taką konsystencję i ma mieć kremowo - brązowy kolorek.Optymalnie łyżka lub tak jak u mnie szpatułka powinna być drewniana. Po wyłączeniu gazu jeszcze przez około 2 minutki (nie więcej) energicznie ucieramy masę.Blaszkę keksową o wymiarach 12x28 cm wykładamy papierem do pieczenia.Wylewamy na nią masę, wygładzamy szybko powierzchnię (masa szybko zastyga), lekko schładzamy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Po wyłączeniu gazu jeszcze przez około 2 minutki (nie więcej) energicznie ucieramy masę.Blaszkę keksową o wymiarach 12x28 cm wykładamy papierem do pieczenia.Wylewamy na nią masę, wygładzamy szybko powierzchnię (masa szybko zastyga), lekko schładzamy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ja włożyłam do zamrażarki i po 15 minutach masa dała się już kroić.
Ja włożyłam do zamrażarki i po 15 minutach masa dała się już kroić.
