Wykonanie
Tzaziki, inaczej zwane Cacykami to greckie przybranie, podawane jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawane oddzielnie jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej).Taki dodatek nawet ze zwykłej kanapki
zrobi przepyszne danie! Połączenie
ogórka,
czosnku i
jogurtu z
przyprawami jest po prostu genialne!

Składniki:- 330 ml
jogurtu naturalnego greckiego- 3
serki „bieluchy” z
ziołami- 1 główka
czosnku- 1 duży zielony
ogórek- 1 łyżeczka
majeranku,
oregano,
octu i
cukru-
sól do smakuWykonanie:
Ogórek zetrzeć na tarce, odcedzić z niego
wodę. Do miąższu dodać
ser,
jogurt, zmiażdżony
czosnek i
przyprawy. Pod koniec dodać
ocet. Wymieszać i rozlać do słoiczków. Tak przygotowany sos można przechowywać 3 tygodnie w lodówce.