Wykonanie
Z racji "nowych" założeń w mojej diecie, musiałam trochę ograniczyć pieczenie ciast - także puki co jedno tygodniowo! Tak na weekend :)Składniki na spód ciasta:-
otręby żytnie (Np. BioAvena) 15 g-
otręby orkiszowe (Np. Radix-Bis) 10 g- odtłuszczona
mąka kokosowa (15 g-
białko 1
jaja- słodzik w płynie-
aromat migdałowy do ciast- 1,5 łyżki dipu
czekoladowego Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl) 50 g-
proszek do pieczenia 2 g (około 1/2 małej łyżeczki)Składniki na masę
serową:-
Twaróg aksamitny Dr.Oetker 250 g (z wiaderka 1kg)-
ser twarogowy z
mleka pasteryzowanego Delisse 200 g (z opakowania 1kg)-
budyń śmietankowy Winiary bez
cukru 15 g (sam proszek - około 1 łyżka)- słodzik w płynie-
aromat migdałowy do ciast- 4
białka jaj + szczypta
soli- 1 łyżka
masła orzechowego zero kalorii Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl)- 2 łyżki
syropu do naleśników
zero kalorii Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl)- odrobina
mąki kokosowej oraz
cynamonu do obsypania wierzchu ciastaMałą blaszkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy odrobiną beztłuszczowego sprayu, którego nadmiar ścieramy ręcznikiem papierowym. Piekarnik nagrzewamy do 160°C.Sypkie składniki
spodu ciasta łączymy razem, dodajemy
białko jaja, słodzik,
aromat do ciast i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy dip
czekoladowy i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy równo do blaszki na papier do pieczenia.
Twaróg łączymy z
serkiem Delisse, łyżką budyniowego proszku, słodzikiem oraz
aromatem do ciast. Całość mieszamy widelcem lub mikserem. Dodajemy "
masło orzechowe" oraz
syrop do naleśników
zero kalorii - ponownie mieszamy.
Białka 4 jaj ubijamy ze szczyptą
soli. Stopniowo łączymy ubitą pianę z
białek z masą
serową. Masę przelewamy do blaszki na spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 155°C. Pieczemy około 30-35 min. Sernik chłodzimy najpierw w wyłączonym piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki, a na koniec wyjmujemy z piekarnika i po lekkim wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinkę (ja trzymałam całą noc).









Krótka ocena produktów:

1)Dip
czekoladowy - może nie jest to najlepsza "
czekoladka" jaką można by było sobie wyobrazić, ale do deserów, jako dodatek do
twarogu,
płatków owsianych nadaje się bardzo dobrze także na pewno kupię jeszcze raz.2)
Syrop do naleśników - jestem z niego bardzo zadowolona, robiłam z jego dodatkiem omlety,
twarożki,
płatki, dodawałam do ciast i jest bardzo smaczny i słodki dzięki
czemu nie muszę dodawać słodzika. Kupię na 100% drugi raz.3)
Masło orzechowe - jak już wcześniej
pisałam - nie do zjedzenia w swojej "naturalnej postaci" ale do sernika sprawdził się super w innych produktach pieczonych również, choć
orzechów raczej w nim nie czuć, ale co najważniejsze po pieczeniu nie zostawia tego sztucznego smaku, który jest wyczuwalny na "surowo". Raczej nie kupię po raz drugi.Składniki odżywcze w 100 g sernika:
Białko: 10,45 gWęglowodany: 6 , 25 gTłuszcze: 1 , 61 gKcal: 83Natomiast w 1 porcji ciasta (około 40 g):
Białko: 4,07 gWęglowodany: 2 , 44 gTłuszcze: 0 , 63 gKcal: 32Sernik jest dość wysoki, puszysty, wilgotny i nie chwaląc się - pyszny!