ßßß Cookit - przepis na Sernik dietetyczny LCLF

Sernik dietetyczny LCLF

nazwa

Wykonanie

Z racji "nowych" założeń w mojej diecie, musiałam trochę ograniczyć pieczenie ciast - także puki co jedno tygodniowo! Tak na weekend :)
Składniki na spód ciasta:
- otręby żytnie (Np. BioAvena) 15 g
- otręby orkiszowe (Np. Radix-Bis) 10 g
- odtłuszczona mąka kokosowa (15 g
- białko 1 jaja
- słodzik w płynie
- aromat migdałowy do ciast
- 1,5 łyżki dipu czekoladowego Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl) 50 g
- proszek do pieczenia 2 g (około 1/2 małej łyżeczki)
Składniki na masę serową:
- Twaróg aksamitny Dr.Oetker 250 g (z wiaderka 1kg)
- ser twarogowy z mleka pasteryzowanego Delisse 200 g (z opakowania 1kg)
- budyń śmietankowy Winiary bez cukru 15 g (sam proszek - około 1 łyżka)
- słodzik w płynie
- aromat migdałowy do ciast
- 4 białka jaj + szczypta soli
- 1 łyżka masła orzechowego zero kalorii Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl)
- 2 łyżki syropu do naleśników zero kalorii Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl)
- odrobina mąki kokosowej oraz cynamonu do obsypania wierzchu ciasta
Małą blaszkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy odrobiną beztłuszczowego sprayu, którego nadmiar ścieramy ręcznikiem papierowym. Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Sypkie składniki spodu ciasta łączymy razem, dodajemy białko jaja, słodzik, aromat do ciast i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy dip czekoladowy i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy równo do blaszki na papier do pieczenia.
Twaróg łączymy z serkiem Delisse, łyżką budyniowego proszku, słodzikiem oraz aromatem do ciast. Całość mieszamy widelcem lub mikserem. Dodajemy "masło orzechowe" oraz syrop do naleśników zero kalorii - ponownie mieszamy. Białka 4 jaj ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo łączymy ubitą pianę z białek z masą serową. Masę przelewamy do blaszki na spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 155°C. Pieczemy około 30-35 min. Sernik chłodzimy najpierw w wyłączonym piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki, a na koniec wyjmujemy z piekarnika i po lekkim wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinkę (ja trzymałam całą noc).
Krótka ocena produktów:
1)Dip czekoladowy - może nie jest to najlepsza "czekoladka" jaką można by było sobie wyobrazić, ale do deserów, jako dodatek do twarogu, płatków owsianych nadaje się bardzo dobrze także na pewno kupię jeszcze raz.
2)Syrop do naleśników - jestem z niego bardzo zadowolona, robiłam z jego dodatkiem omlety, twarożki, płatki, dodawałam do ciast i jest bardzo smaczny i słodki dzięki czemu nie muszę dodawać słodzika. Kupię na 100% drugi raz.
3)Masło orzechowe - jak już wcześniej pisałam - nie do zjedzenia w swojej "naturalnej postaci" ale do sernika sprawdził się super w innych produktach pieczonych również, choć orzechów raczej w nim nie czuć, ale co najważniejsze po pieczeniu nie zostawia tego sztucznego smaku, który jest wyczuwalny na "surowo". Raczej nie kupię po raz drugi.
Składniki odżywcze w 100 g sernika:
Białko: 10,45 g
Węglowodany: 6 , 25 g
Tłuszcze: 1 , 61 g
Kcal: 83
Natomiast w 1 porcji ciasta (około 40 g):
Białko: 4,07 g
Węglowodany: 2 , 44 g
Tłuszcze: 0 , 63 g
Kcal: 32
Sernik jest dość wysoki, puszysty, wilgotny i nie chwaląc się - pyszny!
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/11/Sernik-dietetyczny-LCLF.html