ßßß Cookit - przepis na Placuszki biszkoptowe i Figa z makiem

Placuszki biszkoptowe i Figa z makiem

nazwa

Wykonanie

Na śniadanie, obiad czy kolację - będą wspaniałe ;) Ciasto nie zawiera żadnych spulchniaczy, w naturalny sposób rośnie podczas smażenia. Placuszki zjadłam z konfiturą o swojsko brzmiącej nazwie Figa z makiem firmy Eterno - ale nazwa to sprytna przykrywka, bo w składzie znajduje się całe bogactwo owoców: figa, pigwa, gruszka, morela, rodzynki i oczywiście mak.
Jest nawet legenda o tej wspaniałej konfiturze, a przeczytać ją możecie TUTAJ .
Wybierając ten smakołyk z wielu innych, które firma oferuje zastanawiałam się, czy mak nie będzie jakoś przeszkadzał w smaku, ale zapewniam, że fajnie łamie słodycz i dodaje całości charakteru.
Składniki na ok. 15 sztuk :
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
do 1 szklanki mleka
olej do smażenia
Dodatkowo:
polecam konfiturę Carską Figa z makiem firmy Eterno
Przygotowanie :
Oddzielam białka od żółtek, przelewam je do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję cukier waniliowy, a następnie nie przerywając ubijania - żółtka. Gdy powstanie jednolita masa, na przemian, stopniowo, dodaję mąkę i mleko. Powinno powstać gęste ciasto. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i łyżką wykładam okrągłe placuszki. Smażę je na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, o usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/08/placuszki-biszkoptowe-i-figa-z-makiem.html