Wykonanie
Na śniadanie, obiad czy kolację - będą wspaniałe ;) Ciasto nie zawiera żadnych spulchniaczy, w naturalny sposób rośnie podczas smażenia. Placuszki zjadłam z
konfiturą o swojsko brzmiącej nazwie
Figa z
makiem firmy Eterno - ale nazwa to sprytna przykrywka, bo w składzie znajduje się całe bogactwo
owoców:
figa,
pigwa,
gruszka,
morela,
rodzynki i oczywiście
mak.Jest nawet legenda o tej wspaniałej
konfiturze, a przeczytać ją możecie TUTAJ .Wybierając ten smakołyk z wielu innych, które firma oferuje zastanawiałam się, czy
mak nie będzie jakoś przeszkadzał w smaku, ale zapewniam, że fajnie łamie
słodycz i dodaje całości charakteru.




Składniki na ok. 15 sztuk :2
jajkaszczypta
soli2 łyżki
cukru waniliowego1 szklanka
mąki pszennejdo 1 szklanki
mlekaolej do smażeniaDodatkowo:polecam
konfiturę Carską
Figa z
makiem firmy EternoPrzygotowanie :Oddzielam
białka od
żółtek, przelewam je do miski, dodaję szczyptę
soli i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję
cukier waniliowy, a następnie nie przerywając ubijania -
żółtka. Gdy powstanie jednolita masa, na przemian, stopniowo, dodaję
mąkę i
mleko. Powinno powstać gęste ciasto. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość
oleju i łyżką wykładam okrągłe placuszki. Smażę je na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, o usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, z
konfiturą,
cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.Przepis autorski.

