ßßß Cookit - przepis na Oponki z ricottą (z patelni)

Oponki z ricottą (z patelni)

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś zastanawia się po co w plackach są dziurki to od razu spieszę z odpowiedzią: by wypełnić je pysznościami :) W moim przypadku musem jabłkowym i owocami. Placuszki smakują doskonale i na ciepło, i na zimno.
Składniki :
1 szklanka mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
1 jajko
250 g. serka ricotta
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
olej do smażenia
Przygotowanie :
Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijam jajko, dodaję serek i oba cukry. Najpierw łyżką, a potem dłonią zagniatam elastyczne, miękkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość do pół cm. Wycinam dużą szklanką kółka, a w nich mniejszą szklanką lub kieliszkiem otwory - i tak do wykończenia ciasta. Oponki smażę na złoto z obu stron, odsączam chwilę na papierowym ręczniku. Podaję z musem jabłkowym i owocami.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/08/oponki-z-patelni-z-ricotta.html