Wykonanie
Jeśli ktoś zastanawia się po co w plackach są dziurki to od razu spieszę z odpowiedzią: by wypełnić je pysznościami :) W moim przypadku
musem jabłkowym i
owocami. Placuszki smakują doskonale i na ciepło, i na zimno.
Składniki :1 szklanka
mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania1
jajko250 g.
serka ricotta1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
cukru pudruolej do smażeniaPrzygotowanie :Do miski przesiewam
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wbijam
jajko, dodaję
serek i oba
cukry. Najpierw łyżką, a
potem dłonią zagniatam elastyczne, miękkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowuję na podsypanej
mąką stolnicy na grubość do pół cm. Wycinam dużą szklanką kółka, a w nich mniejszą szklanką lub kieliszkiem otwory - i tak do wykończenia ciasta. Oponki smażę na złoto z obu stron, odsączam chwilę na papierowym ręczniku. Podaję z
musem jabłkowym i
owocami.Przepis autorski.