środa, 4 Listopad 2015, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »Muffinki z borówkami i ricottąObłędnie pyszne muffinki z kwaśnymi borówkami i słodkim twarożkiem. Zdecydowanie mam do nich słabość. Borówki kupiłam w jednym ze sklepów jako żurawinę i szczerze mówiąc do dziś nie wiem na czym polega różnica. Może ktoś, coś? Bo google też za wiele mi nie pomogło w tym temacie. W każdym razie muffinki są pyszne, polecamSkładniki:180 g mąki pszennej150 g cukru3 łyżki cukru pudruopakowanie cukru waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia75 ml oleju2 duże jajka150 g ricottyokoło 200 g świeżych borówek (żurawiny)dodatkowo kilka łyżek mlekaRicottę rozcieramy dokładnie z cukrem pudrem.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Dodajemy do suchych składników i mieszamy krótko. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek mleka. Dodajemy borówki i ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek, nakładając tylko do połowy wysokości. Na wierzch każdej porcji ciasta kładziemy łyżkę twarożku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.