Wykonanie
            Jestem zdania, że smaczny obiad wcale nie musi być 
drogi. W 
sumie wiele moich najlepszych posiłków było przygotowane z tanich składników: z warzyw, czasami z dodatkiem jakiegoś 
mięsa. T ak i dziś: 
ziemniaki i 
cukinia, które połączone, doprawione i upieczone stworzyły świetne połączenie. Kule mają lekko przypieczoną skórkę z zewnątrz, a w środku są kremowe i gładkie.Nie trzeba wiele więcej, by zjeść porządny i sycący obiad, wystarczy surówka i sos z 
jogurtu czy 
śmietany.



Składniki :1 kg ugotowanych 
ziemniaków2-3 średnie 
cukiniesól, 
pieprz do smaku
majeranekszczypta 
gałki muszkatołowejszczypta 
curry1 
jajko2 łyżki 
oleju do smażenia+do natłuszczenia blachyPrzygotowanie :
Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Umyte 
cukinie kroję drobno (ze skórką), przekładam na patelnię z rozgrzanym 
olejem, lekko 
solę i pod przykryciem smażę ok. 10 minut, mieszając. Podsmażone przekładam na sito, by odsączyć płyn, studzę. Dodaję je do 
ziemniaków, dodaję 
jajko, doprawiam 
solą, 
pieprzem, 
majerankiem, 
curry i 
gałką muszkatołową. Powinna powstać gęsta masa. Na natłuszczoną blachę wykładam łyżką duże porcje, nadając im w miarę równy kształt. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut. Upieczone kuli powinny być złote. Podaję je z surówką i np. 
sosem czosnkowym.Przepis autorski.



