Wykonanie
Łatwo jest odmienić zupełnie smak zwyczajnych kotletów mielonych i stworzyć z nich całkiem odmienne danie. Moim nadałam wyraźnie orientalny smak, z wyczuwalną nutą
cynamonu,
goździków i
anyżu. Dodatkiem do nich jest
cebula duszona z
jabłkiem.Mój orientalny smak kotletów odnajdziecie w świetnej
przyprawie Pięć Smaków firmy Skworcu .
Składniki :Kotlety :0,5 kg
mielonego mięsa wieprzowego z
szynki1 duża
cebula1 duży
ziemniak1
jajko1 płaska łyżeczka
przyprawy Pięć Smaków od Skworcu
sól,
pieprzDuszona
cebula :3 duże
cebule1 duże lub 2 średnie
jabłkasól,
pieprzDodatkowo :
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :Do miski przekładam składniki kotletów; zmielone
mięso, drobniutko posiekaną
cebulę, starty na drobnej tarce
ziemniak i
jajko. Mieszam dłonią do połączenia się, dodaję
przyprawę Pięć Smaków, doprawiam masę
solą i
pieprzem. Wyrabiam masę przez 3-4 minuty, po czym nabieram porcję wielkości małej
mandarynki, przekładam ja od razu do miseczki z
bułką tartą, lekko obtaczam i formuję kotleciki. Gdy wszystkie będą przygotowane smażę je pod pokrywką na niewielkiej ilości
oleju - po 5 minut z każdej strony, do zrumienienia, po czym zmniejszam mocno ogień i dalej pod pokrywką smażę jeszcze kolejne 5 minut. Usmażone kotleciki zdejmuję z patelni,dolewam odrobinę
oleju i wrzucam pokrojone w półplasterki
cebule. Lekko je
solę, przykrywam i smażę 5 minut, mieszając. Obrane
jabłko kroję w niewielkie plasterki, dokładam je do
cebuli i dusze razem, aż
jabłko zrobi się szkliste. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Wcześniej usmażone kotlety przekładam do duszonej
cebuli, pod pokrywką podgrzewam jeszcze razem kilka minut. Podaję z
ryżem.Przepis autorski.