Wykonanie
Gdzieś w pamięci mam filmiki z japońskimi omletami - zwłaszcza ten . Stąd pomysł na moje dzisiejsze śniadanie. Dodatki można zmieniać i tym samym zmieniać smak omleta. Jest niezwykle delikatny, a jednocześnie solidny i sycący.



Składniki na 1 porcję :2
jajka3 łyżki
mleka2 łyżki startej
mozzarelli (lub innego
sera)
sól, pierz do smakuposiekane
zioła, u mnie
natka pietruszki1 łyżka
oleju do smażeniaPrzygotowanie :
Jajka wbijam do miseczki, dodaję
mleko i widelcem ubijam je, by się połączyły. Dodaję
ser, doprawiam
solą i
pieprzem. Na patelni (średnica ok. 22 cm) rozgrzewam
olej- nie za mocno - po czym na środek wlewam masę jajeczną. Powinna rozlać się po całej powierzchni patelni. Czekam chwilkę, by masa ścięła się na dnie, po czym całość posypuję
ziołami. Pomagając sobie dwoma drewnianymi
łopatkami zwijam stopniowo omleta w rulon, za każdym razem czekając kilka sekund, by rulon się podsmażył. W ten sposób zwijam masę do końca, po czym przekładam na talerz i posypuję dodatkowo
ziołami. Można podać z
ketchupem lub innym sosem.Przepis autorski.

