Wykonanie
Wiem, że dziś piątek, że w wielu domach króluje
rybka - ale mam nadzieję że wielu osobom narobię apetytu i że przygotujecie te przepyszne
żeberka na jutrzejszy lub niedzielny obiad :) Są naprawdę wyjątkowe. Aż dziw bierze, bo przygotowanie jest banalnie łatwe - ale przecież nie od dziś wiadomo, że często smak tkwi w prostocie.
Mięso dosłownie rozpływa się w ustach, sos ma świetny,
mięsny, lekko słodki i równocześnie kwaskawy smak. Zachęcam do wypróbowania!


Składniki :1 kg
żeberek wieprzowychwoda3-4 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe1
cytryna3/4 szklanki
śmietany 18% (do zup i
sosów)1 pełna łyżeczka
mąki1 płaska łyżka
cukrusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Żeberka dzielę na porcje, przekładam do garnka, zalewam niewielką ilością
wody (tylko by je odrobinę przykrywała). Dodaję łyżeczkę
soli,
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotuję razem do miękkości
mięsa. Miękkie
mięso wyjmuję, a do
wywaru dodaję
cukier,
sok z cytryny i
śmietanę pomieszaną z
mąką - mieszam dokładnie. Podgrzewam sos, by leciutko zgęstniał, doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.
Żeberka układam w naczyniu do zapiekania, zalewam je sosem i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. W międzyczasie lekko polewam sosem wystające części
mięsa. Podaję z
ziemniakami lub
kaszą.Inspirowałam się
żeberkami po żnińsku z książki "potrawy regionalne" p.
Hanny Szymanderskiej.


