Wykonanie
Niewypowiedzianie pyszny torcik - tyle
powiem. Specjalnie na życzenie, miał być
migdałowy - proszę bardzo. Rzadko chwalę swoje dokonania kulinarne, ale przyznaję sobie za ten torcik medal ;)Składa się z kruchego,
migdałowego spodu, bardzo aksamitnego kremu z nutellą (również z
migdałową nutką), ma też w sobie kilka niespodzianek - znajdziecie w nim siekane
migdały, pyszne michałki i chrupki schowane pod warstwą
czekolady. Schłodzony smakuje naprawdę niesamowicie !
Składniki na blachę 20 x 30 cm:Ciasto :2 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru2
żółtka200 g. zimnego
masła1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoKrem
migdałowy :500 g.
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru1,5 szklanki gładkiego
mleka w proszku2 pełne łyżki nutelli1,5 łyżeczki ekstraktu
migdałowego50 g. posiekanych
migdałówPolewa :2 tabliczki
czekolady mlecznej50 ml.
śmietanki 30%Dodatkowo :6-7
cukierków "Michałki"2 łyżki nutelli2 garście chrupek
śniadaniowychPrzygotowanie :Ciasto: W misce siekam razem wszystkie składniki, aż
masło będzie w drobnych kawałkach - wtedy rozcieram ciasto w palcach jak na kruszonkę. Gdy powstanie jednolita, sypka masa, przekładam ją na wyłożoną papierem blachę, ugniatam lekko. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. Po upieczeniu powinno być złote.Krem
migdałowy: Ucieram
serek mascarpone z
cukrem pudrem, nutellą i ekstraktem
migdałowym, po czym dodaję stopniowo
mleko w proszku. Na końcu dodaję posiekane
migdały.Polewa:
czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej, po czym zestawiam miseczkę z garnka i powoli wlewam
śmietankę. Mocno ucieram, by powstała błyszcząca, jednolita masa.Upieczone, zimne ciasto smaruję cieniutką warstwą nutelli, a na niej układam pokrojone w cienkie plasterki
cukierki. Na
cukierki wykładam krem
migdałowy. Wyrównuję powierzchnię, wysypuję chrupki i całość polewam przygotowaną masą
czekoladową. Odstawiam do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem warto ciasto schodzić przez godzinę w lodówce.Przepis autorski.