Wykonanie
Znacie sodziaki? Robicie ? To pyszne placki, które można jeść na wiele sposobów, zarówno z
solą i
masłem, czy na słodko, albo nawet z sosem mięsnym czy
grzybowym. Takie placki robi się na moim Podlasiu, i jak przypuszczam, w całej wschodniej Polsce. Oryginalnie robi się je ze
śmietaną - po przepis na tradycyjne sodziaki zajrzyjcie tutaj, a dziś podzielę się z
Wami moją pyszną improwizacją.
Śmietanę zastąpił
serek ricotta, przez co są delikatniejsze.



Składniki na ok. 12 placków :250 g.
serka ricotta1
jajko3 łyżki
maki pszennej2 łyżki
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
sodyolej do smażeniaPrzygotowanie :W misce mieszam
ser z
jajkiem, dodaję
cukier waniliowy,
sodę i
mąkę - łyżką mieszam do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste i ciągnące. Na średnio rozgrzany
olej wykładam za pomocą dwóch łyżek niewielkie porcje ciasta, po odwróceniu na drugą stronę lekko spłaszczam placki. Trzeba je smażyć kilkukrotnie z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły - na końcu lekko dosmażam "
boczki", ustawiając placki na sztorc :) Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło, np. z
dżemem.Przepis autorski.

