Wykonanie
Muffiny
krówkowe z
dynią to aromatyczne babeczki przygotowane na bazie purée z dyni. Nie dekorowałam ich niczym, ponieważ bronią się smakiem. Jak wszystko, co przygotowywałam z dodatkiem dyni, tak i te muffiny są wyjątkowo miękkie i wilgotne w środku, a dzięki dodatkowi
krówek, są też cudownie i wciągająco słodkie. Wypróbujcie przepis :)Z poniższych proporcji składników przygotujecie 8 sztuk .

Składniki:150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)150g
krówek120g (3/4 szklanki)
mąki pszennej50ml
oleju50g domowego
cukru waniliowego (lub zwykłego)1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka ekstraktu z
wanilii
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
krówki rozpuścić w kąpieli
wodnej (miskę z
krówkami postawić na garnku z niewielką ilością gotującej się i parującej
wody)

- do ciągle podgrzewanej powstałej masy krówkowej dodać purée z dyni, wymieszać do uzyskania dość rzadkiej, jednolitej masy- mieszankę zdjąć na blat, ostudzić

- do ostygniętej masy
krówkowo-dyniowej dodać
jajko,
olej i ekstrakt z
wanilii oraz
cukier, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką-
mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną, przesiać do masy, wymieszać

- gotową masę przełożyć do papilotek ułożonych w formie na muffiny, powinna sięgać nieco wyżej niż do połowy ich wysokości- piec w 180-190 stopniach do wyrośnięcia babeczek i ich zrumienienia przez około 20-24 minuty, na koniec można sprawdzić patyczkiem, czy muffiny są upieczone