Wykonanie
Pyszne, puszyste i słodkie. Muffinki to świetne rozwiązanie na coś słodkiego na szybko. Składniki do ich przygotowania z reguły zawsze mamy pod ręką. Dziś przepis na łaciate muffiny z
krówkami. Idealny na deser dla łasuchów.

Składniki (na 12 muffinek):Suche:1 3/4 szklanki*
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 łyżeczki domowego
cukru waniliowegoMokre:1 duże
jajko1 1/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiDodatkowo:1 czubata łyżka gorzkiego
kakao1 czubata łyżka
mąki12 szt
krówek*szklanka o poj. 250 ml


W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej połączyć składniki mokre. Do składników suchych przelać mokre i wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji ciasta dodać
kakao, do drugiej łyżkę
mąki. Wymieszać. Blachę do muffin wyłożyć papilotkami. Na spód papilotki wlać ciasto ciemne, jasne i ułożyć jedną
krówkę. Wypełnić naprzemiennie
ciastem ciemnym i jasnym do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna) i piec ok. 23-25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Smacznego!