Wykonanie
Jestem pewna, że się zakochacie - jeśli spróbujecie ;-) To jedno z tych połączeń
smakowych, które są po prostu genialne i nic w nich nie trzeba już poprawiać. Same naleśniki są cudownie delikatne i mięciutkie, a nadzienie? To już poezja: aksamitne
masło orzechowe,
śmietankowy słodki krem z
serka mascarpone i chrupiące kawałki orzeszków. Głodni ? Serdecznie polecam na obiad!



Składniki :2
jajka1 szklanka
maślanki naturalnej1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 szklanki
wody mineralnej (gazowanej)1/5 szklanki
olejuDodatki :
masło orzechowesolone prażone
orzeszki ziemne100 g.
serka mascarpone1 łyżeczka
cukru pudrucukier puder do oprószeniaPrzygotowanie :W misce porządnie ubijam trzepaczką
maślankę,
cukier waniliowy i
jajka, a gdy masa jest puszysta, stopniowo wsypuję
mąkę. Ubijam dalej, wlewam
wodę i
olej. Odstawiam ciasto na 5 minut, po czym smażę naleśniki. Uwaga - szybko się rumienią, trzeba ich pilnować. Przewracam, podważając brzegi
łopatką-
potem już łatwo obrócić naleśnika.
Serek mascarpone ucieram z
cukrem pudrem na krem. Usmażone naleśniki smaruję
masłem orzechowym, a następnie kremem z
serka.Posypuję posiekanymi orzeszkami, składam w trójkąt. Przed podaniem oprószam pudrem i posypuję orzeszkami.Przepis autorski.



