Wykonanie
moje ulubione amerykańskie naleśniki, sycące, zdrowe, pachnące, idealny sposób, żeby "doładować baterie" :)2 duże
jaja1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
maślanki naturalnej1,5 łyżki
oleju lub stopionego, schłodzonego
masła2 łyżeczki
cukru (optymalnie brązowy)2 łyżeczki
cukru waniliowegoJaja,
mąkę,
cukry,
maślankę,
olej i proszek miksujemy na jednolita masę (będzie ona dość gęsta ze względu na
mąkę jakiej używamy).Smażymy na suchej patelni. Ja na jeden placuszek zużywam około 2 łyżek ciasta. Kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki, przewracamy delikatnie na drugą stronę. Polewamy
miodem i posypujemy rozdrobnionymi
orzechami.Z podanej porcji wychodzi około 8-9 naleśników.