Wykonanie
Można powiedzieć, że to uproszczona (i przyspieszona) wersja frittaty z
ziemniakami. Lub - ta nazwa pierwsza przyszła mi na myśl - jajecznica z
ziemniakami :) W każdym razie to bardzo smaczny i pożywny posiłek, który z powodzeniem może być nawet daniem obiadowym. Spróbujcie raz, myślę że się Wam spodoba !
Składniki na 1 osobę:1 duży
ziemniak2 duże
jajka2-3 plastry
boczku (użyłam domowego, pieczonego)
szczypiorek lub inne
ziołasól,
pieprz do smaku1 łyżeczka
oleju (można pominąć, jeśli
boczek się ładnie wytopi)Przygotowanie :
Boczek kroję w cienkie paseczki i smażę, aż się wytopi. Obranego
ziemniaka ścieram na grubej tarce, wrzucam na patelnię, lekko
solę i mieszając smażę, aż
ziemniaki będą chrupiące i rumiane. Wbijam
jajka, dodaję
szczypiorek, doprawiam do smaku
sola i
pieprzem. Smażę chwilę, aż
jajka się zetną. Podaję na gorąco.Przepis autorski.