Wykonanie
Ostatnimi czasy
por jest warzywem, które bardzo często gości w naszej kuchni. To bardzo zdrowe warzywo pełne wapnia i witamin, w tym witaminy C, która bardzo się przydaje w takie dni jak ten, gdy definitywnie można stwierdzić już początek brzydkiej i deszczowej jesieni. Dzisiaj chciałybyśmy Wam zaproponować bardzo pożywną (wystarczy jeden talerz aby być sytym), a jednocześnie smaczną zupę
porową, którą przygotowujemy na bazie
bulionu warzywnego. Dodajemy do niej bardzo duże ilości
pora, kilka ziemniaczków i chrupiący
boczek. Nie jest to zupa dietetyczna, jednak jeśli liczycie kalorie zrezygnujcie z
boczku, możecie go np. zamienić na podsmażanego
kurczaka lub większą ilość
selera.
Składniki:-3
pory-2 plasterki
boczku-2 obrane
ziemniaki pokrojone w kostkę-1
seler-
sól i
pieprz ziołowy do smaku-
olej do smażeniaSposób przygotowania:
1. Kroimy
pora w cienkie plasterki, a plastry
boczku na małe kawałki.2. Następnie na patelni smażymy
boczek, gdy ten będzie już lekko rumiany dolewamy odrobinę
oleju i wsypujemy
ziemniaki i
selera pokrojone w kostkę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy
pora.3. Podgrzewamy
bulion i dodajemy do niego podsmażone warzywa i
boczek. Gotujemy zupę przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.4. Przyprawiamy
pieprzem i
solą do smaku.5. Podajemy ozdobioną podsmażonymi na rumiano kawałkami
boczku.Smacznego!