Wykonanie
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że może być łączona nawet z
owocami, takimi jak
avocado, które nie ma charakterystycznego smaku, dlatego smalczyk doskonale go uzupełnia.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .
Na jedną porcję:1 dojrzałe
avocado2
jajka2 łyżki Smakowitej Pajdy z
ziołamiodrobina
boczkusól,
pieprzszczypiorek lub
rzeżuchaAvocado przepołowić na pół i wyjąć pestkę.Wewnętrzną część
owocu posmarować smalczykiem, w miejsce po pestce wbić
żółtko i wlać tyle
białka ile się zmieści, posolić i popieprzyć. Na samym końcu ułożyć kilka kostek
boczku i kawałek Smakowitej Pajdy.Zapiekać 20 minut w 170 stopniach.Posypać
szczypiorkiem lub
rzeżuchą, podawać na ciepło.