ßßß Cookit - przepis na Bułka paryska z ziołami

Bułka paryska z ziołami

nazwa

Wykonanie

Powiedzcie, czy jest coś lepszego, niż ledwie co upieczona, chrupiąca, pyszna bułka ? Ta którą upiekłam przypomina wielkością chleb - łatwo ją pokroić na kromki. Ma w sobie dużo ziarenek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego - użyłam gotowej mieszanki Słoneczne Pola, którą kupicie w sklepie Ziarenkowo.
Składniki :
2,5 szklanki maki pszennej
25 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
ok. 1 szklanka ciepłej wody
ziarenka: słonecznik, siemię lniane i sezam, czyli Słoneczne Pola ze sklepu Ziarenkowo
1 płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie :
Z pokruszonych drożdży, mleka, miodu i odrobiny mąki mieszam zaczyn, odstawiam go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję majonez, ziarenka wg. uznania i sól, dodaję wyrośnięty zaczyn i stopniowo dolewając wodę zagniatam elastyczne ciasto. Na koniec dodaję olej i wyrabiam ciasto kilka minut. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę z odrobiną mąki, lekko zagniatam, po czym dzielę na pół. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt ok. 18 x 30 cm, jeden z nich smaruję wodą i posypuję mieszanką ziarenek i ziół, przykrywam drugim, sklejam brzegi. Skręcam w rulon, jednocześnie mocno sklejając jego brzegi. Tak przygotowaną bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem, smaruję ciasto mlekiem i posypuję ziarenkami. Piekę przez 25 minut w temperaturze 210 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/buka-paryska-z-zioami.html