Wykonanie
Powiedzcie, czy jest coś lepszego, niż ledwie co upieczona, chrupiąca, pyszna
bułka ? Ta którą upiekłam przypomina wielkością
chleb - łatwo ją pokroić na kromki. Ma w sobie dużo ziarenek
słonecznika,
sezamu i
siemienia lnianego - użyłam gotowej mieszanki
Słoneczne Pola, którą kupicie w sklepie Ziarenkowo.





Składniki :2,5 szklanki
maki pszennej25 g. świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
miodu2 łyżki ciepłego
mleka1 łyżka
majonezu1 łyżeczka
soli2 łyżki
olejuok. 1 szklanka ciepłej
wodyziarenka:
słonecznik,
siemię lniane i
sezam, czyli
Słoneczne Pola ze sklepu Ziarenkowo1 płaska łyżeczka mieszanki
ziół prowansalskichmleko do posmarowania
bułekPrzygotowanie :Z pokruszonych
drożdży,
mleka,
miodu i odrobiny
mąki mieszam zaczyn, odstawiam go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję
majonez, ziarenka wg. uznania i
sól, dodaję wyrośnięty zaczyn i stopniowo dolewając
wodę zagniatam elastyczne ciasto. Na koniec dodaję
olej i wyrabiam ciasto kilka minut. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę z odrobiną
mąki, lekko zagniatam, po czym dzielę na pół. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt ok. 18 x 30 cm, jeden z nich smaruję
wodą i posypuję mieszanką ziarenek i
ziół, przykrywam drugim, sklejam brzegi. Skręcam w rulon, jednocześnie mocno sklejając jego brzegi. Tak przygotowaną
bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem, smaruję ciasto
mlekiem i posypuję ziarenkami. Piekę przez 25 minut w temperaturze 210 stopni C.Przepis autorski.





