ßßß Cookit - przepis na Migdałowe jajeczka w czekoladzie

Migdałowe jajeczka w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Domowe słodkości robi się tym przyjemniej, jeśli są przeznaczone dla kogoś bliskiego, a te jajeczka można zapakować i podarować w prezencie. Są zrobione ze słodkiej mleczno-maślanej masy tworzącej stosunkowo twarde, choć kruche wnętrze. Dla kontrastu pokryłam je gorzką czekoladą. Moim jajeczkom nadałam migdałową nutę, dorzuciłam też do środka czekoladowe kropelki - ale możecie je przygotować ze wszystkim co lubicie: można dodać do masy troszkę wiórków kokosowych, olejek pomarańczowy lub cytrynowy, ziarenka wanilii, białą czekoladę czy mielone orzechy.
Składniki na ok. 15-20 sztuk :
0,5 kostki miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 do 0,7 szklanki gładkiego mleka w proszku
2-3 krople olejku migdałowego (lub innego jeśli ktoś nie lubi migdałów, będą pasowały wanilia, pomarańcza, cytryna)
Dodatki:
czekoladowe kropelki
100 g. gorzkiej czekolady
Przygotowanie :
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem (do czasu, gdy powstanie jednolita masa, nie musi być długo ucierane), dodaję olejek i stopniowo wsypuję mleko w proszku. Mieszam wszystko łyżką - w efekcie powinna powstać dość twarda, grudkowata i gęsta masa, którą po wzięciu w palce łatwo da się skleić. Dodaję czekoladowe kropelki wg uznania i z niewielkich porcji formuję w dłoniach jajeczka. Układam je na talerzu, zachowując odstępy.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej na garnku z lekko gotującą się wodą, dno nie powinno dotykać powierzchni wrzątku). Lekko schłodzoną, ale wciąż płynną czekoladą polewam jajka, pozwalając jej spływać, pomagam też sobie łyżeczką tyciając tu i ówdzie ;) Gdy cała powierzchnia jajek jest pokryta czekoladą, odstawiam je do zastygnięcia. Zimne można zawinąć w kolorowe papierki lub sreberko.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/03/migdaowe-jajeczka-w-czekoladzie.html