Wykonanie
Domowe słodkości robi się tym przyjemniej, jeśli są przeznaczone dla kogoś bliskiego, a te jajeczka można zapakować i podarować w prezencie. Są zrobione ze słodkiej
mleczno-
maślanej masy tworzącej stosunkowo twarde, choć kruche wnętrze. Dla kontrastu
pokryłam je
gorzką czekoladą. Moim jajeczkom nadałam
migdałową nutę, dorzuciłam też do środka
czekoladowe kropelki - ale możecie je przygotować ze wszystkim co lubicie: można dodać do masy troszkę
wiórków kokosowych,
olejek pomarańczowy lub
cytrynowy, ziarenka
wanilii,
białą czekoladę czy mielone
orzechy.






Składniki na ok. 15-20 sztuk :0,5 kostki miękkiego
masła0,5 szklanki
cukru pudru0,5 do 0,7 szklanki gładkiego
mleka w proszku2-3 krople
olejku migdałowego (lub innego jeśli ktoś nie lubi
migdałów, będą pasowały
wanilia,
pomarańcza,
cytryna)Dodatki:
czekoladowe kropelki100 g.
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie :Miękkie
masło ucieram z
cukrem pudrem (do czasu, gdy powstanie jednolita masa, nie musi być długo ucierane), dodaję olejek i stopniowo wsypuję
mleko w proszku. Mieszam wszystko łyżką - w efekcie powinna powstać dość twarda, grudkowata i gęsta masa, którą po wzięciu w palce łatwo da się skleić. Dodaję
czekoladowe kropelki wg uznania i z niewielkich porcji formuję w dłoniach jajeczka. Układam je na talerzu, zachowując odstępy.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej (w miseczce umieszczonej na garnku z lekko gotującą się
wodą, dno nie powinno dotykać powierzchni wrzątku). Lekko schłodzoną, ale wciąż płynną
czekoladą polewam
jajka, pozwalając jej spływać, pomagam też sobie łyżeczką tyciając tu i ówdzie ;) Gdy cała powierzchnia
jajek jest pokryta
czekoladą, odstawiam je do zastygnięcia. Zimne można zawinąć w kolorowe papierki lub sreberko.Przepis autorski.

