Wykonanie
Propozycja na dziś - bardzo świąteczna - z marcepanem w roli głównej. Zadowoli wszystkich smakoszy marcepanu, to pewne i nie wymaga pieczenia. Dlatego idealna również dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem
ciasteczek, a myślą by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego.Zapraszam na marcepanowe kulki oblane
białą czekoladą, a w środku każdej kulki czeka mała niespodzianka w postaci laskowego orzeszka. Użyłam gotowego marcepanu z Lubeki (miasto Lübeck to niemiecka stolica marcepanu), a trzeba wiedzieć, że lubecki marcepan to światowa czołówka. Jeśli nie robicie marcepanu samodzielnie jak ja, warto przed kupnem przyczytać dokładnie jego skład, by nie kupić
podróby nafaszerownej chemią.
Składniki na 28 sztuk:28
orzechów laskowych10 g
masła150 g
cukru pudru300 g masy marcepanowej40 g posiekanych
migdałów3 łyżki soku z
pomrańczyDo dekoracji:120 g
białej czekolady50 g ciemnej
czekolady10 g tłuszczu z
kokosaWykonanie:
orzechy laskowe z odrobiną
masła podprażyć na rozgrzanej patelni. Wyłożyć na papierowy ręcznik, odsączyć i pozbawić
orzechy skórki
puder cukier przesiać i razem z masą marcepanową,
migdałami i
sokiem z
pomarańczy zagnieść na jednolitą masęciasto podzielić na 28 kawałeczków. Z każdego kawałka uformować w dłoniach kulkę, palcem pośrodku zrobić wgłębienie. W każdym dołku umieścić
orzecha laskowego i zamknąć kulkę
białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać
olej kokosowy. Każdą kulkę marcepanową przy pomocy widelca zanurzać w płynnej
czekoladzie i odkładać na papier pergaminowy ułożony na desce. Pozostawić do zastygnięciarozpuścić ciemną
czekoladę i umieścić w tytce z pergaminu. Czubek obciąć i wyciskając zrobić esy-floresy na kulkach marcepanowychkulki umieścić w papierowych foremkachŻYCZĘ SMACZNEGO!