Wykonanie
Serniczki z nutellą, na spodzie z
ciasteczek Oreo. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez pieczenia, bez
żelatyny.Składniki na 6 porcji:Spód:1 paczka (154 g)
ciasteczek Oreo3 łyżki roztopionego
masłaCiastka rozdrobnić w malakserze, dodać
masło i zmiksować na masę, która swoją konsystencją powinna przypominać mokry piach.Rozdzielić do sześciu przezroczystych pojemników (szklanek, słoiczków). Za pomocą łyżki lub denka od szklanki delikatnie ugnieść masę
ciasteczkową.Masa sernikowa:400 g gładkiego, niekwaśnego, gęstego
serka kremowego (może być taki z wiaderka, typowy na serniki)1 szklanka nutelli1 szklanka
śmietany kremówki 36 %1 łyżeczka ekstraktu
pomarańczowegoSerek zmiksować z nutellą, a następnie wmieszać ekstrakt.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać za pomocą
łopatki.Gotową masę
serową przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić szklanki. Schować do lodówki. Przed podaniem udekorować.Dodatkowo:2 szklanki (500 ml)
śmietany kremówki 36 %1 łyżka
cukru pudruuprażone na patelni
orzechy laskowe (bez skórek)wiórki
czekoladoweŚmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch serniczków.Posypać siekanymi
orzechami i wiórkami
czekolady. Przechowywać w lodówce.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: