Wykonanie
Na całym świece posiada wielbicieli, nie tylko wśród dzieci :) Zrobiona pierwszy lecz nie ostatni raz, gdyż jestem amatorem łakoci! Moja wersja z
migdałami, bo akurat takie miałam, ale następnym razem zrobię z
orzechów laskowych. Różni się w smaku od oryginalnej, lecz wiadomo, taka domowa nie jest napchana chemią, substancjami wzmacniającymi smak i aromat, lecz zrobiona z kilku podstawowych składników takich jak:
orzechy,
czekolada,
masło i
mleko.Polecam szczególnie dla naszych małych pociech :)Składniki na 2 słoiczki:90 g
cukru pudru60 g
orzechów laskowych (u mnie mielone
migdały)100 g
czekolady70 g
masła100 g
mlekaOrzechy zmielić w blenderze na papkę. Dodać połamaną na kawałki
czekoladę i jeszcze raz zmielić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Przelać do wyparzonych słoiczków, odstawić do wystygnięcia. Słoiczki zamknąć i przechowywać w lodówce.Wykonanie w Thermomixie:1. Do naczynia wsypać
cukier puder i
orzechy, rozdrobnić 15s./obr.102. Dodać połamaną
czekoladę i rozdrobnić 15s./obr.83. Dodać
masło i
mleko, ucierać 4 min./50 st.C/obr.24. Przełożyć do słoiczków i odstawić do ostudzenia. Zamknąć i przechowywać w lodówce.* krem bezpośrednio po przygotowaniu jest płynny. Stężeje, gdy po ostudzeniu wstawimy go do lodówki.** krem można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. o ile nie zostanie wcześniej zjedzony ;)*** do kremu można dodać uprażone kawałki
orzechów laskowych lub
migdałów.