ßßß Cookit - przepis na Pralinki a'la Rafaello

Pralinki a'la Rafaello

nazwa

Wykonanie

Gdy nachodzi nas ochota na pyszne pralinki Rafaello, a nie chce się jechać do sklepu, można przygotować je samemu. Daje to zdecydowanie więcej radości, niż zjedzenie kupnych, a smakują bardzo podobnie. Robiłam je pierwszy raz i przyznam, że wyszły pyszne :)
Z porcji wyszło mi około 35 pralinek :)
Co potrzebujemy:
100g masła
200g wiórek kokosowych
150g śmietany kremówki 30%
80g cukru pudru
1 biała czekolada
Uwaga! Punkt pierwszy można pominąć. Ja podsmażyłam sobie wiórki, aby się zarumieniły i nadały lepszy smak masie, jednak nie ma konieczności podsmażania wiórek na patelni.
1. Na patelni rozpuszczamy około 30g masła, wrzucamy ok 20g cukru pudru i 100g wiórek kokosowych. Podsmażamy, aż wiórki się zarumienią.
2. Na patelni rozpuszczamy 70g masła, dodajemy kremówkę. Chwilę mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, bez konieczności zagotowania.
3. Zawartość patelni wlewamy do miseczki, w której uprzednio zmieszaliśmy cukier puder z wiórkami. Jeśli ktoś korzysta z punktu 1, wrzuca również zawartość pierwszej patelni.
4. Wszystko mieszamy. Jeśli masa nie jest na tyle gęsta, aby formować kuli, możemy włożyć na jakiś czas do zamrażarki.
5. Uformowane kuleczki polewamy białą czekoladą, uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej.(ROZTAPIANIE CZEKOLADY W KĄPIELI WODNEJ)
Na czekoladę sypiemy wiórki i gotowe :) Gotowe Rafaello możemy włożyć do lodówki, bądź zamrażarki, jeśli nie lubimy długo czekać.
Smacznego! ;)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/05/pralinki-ala-rafaello.html