ßßß
Z porcji wyszło mi około 35 pralinek :)Co potrzebujemy:100g masła200g wiórek kokosowych150g śmietany kremówki 30%80g cukru pudru1 biała czekoladaUwaga! Punkt pierwszy można pominąć. Ja podsmażyłam sobie wiórki, aby się zarumieniły i nadały lepszy smak masie, jednak nie ma konieczności podsmażania wiórek na patelni.1. Na patelni rozpuszczamy około 30g masła, wrzucamy ok 20g cukru pudru i 100g wiórek kokosowych. Podsmażamy, aż wiórki się zarumienią.2. Na patelni rozpuszczamy 70g masła, dodajemy kremówkę. Chwilę mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, bez konieczności zagotowania.3. Zawartość patelni wlewamy do miseczki, w której uprzednio zmieszaliśmy cukier puder z wiórkami. Jeśli ktoś korzysta z punktu 1, wrzuca również zawartość pierwszej patelni.4. Wszystko mieszamy. Jeśli masa nie jest na tyle gęsta, aby formować kuli, możemy włożyć na jakiś czas do zamrażarki.5. Uformowane kuleczki polewamy białą czekoladą, uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej.(ROZTAPIANIE CZEKOLADY W KĄPIELI WODNEJ)Na czekoladę sypiemy wiórki i gotowe :) Gotowe Rafaello możemy włożyć do lodówki, bądź zamrażarki, jeśli nie lubimy długo czekać.Smacznego! ;)
