Wykonanie
Kotlety mielone w kolejnej odsłonie: ze
słodyczą marchewki, zaostrzone smakiem ciemnego pumpernikla. Ten jest w środku, pełniąc rolę
bułki tartej, ale także posłużył mi jako panierka. Spróbujcie tak przygotować kotlety- są inne od tradycyjnych :)Robiłam też:
Składniki :0,5 kg
mielonego mięsa z
szynki wieprzowej1
jajko1 średnia
cebula1 średnia
marchewka2 kromki pumperniklaświeży
majeraneksól,
pieprz do smakuDodatkowo:2 kromki pumpernikla1 łyżka suszonego
majerankuolej do smażeniaPrzygotowanie :Umytą i obraną
marchew ścieram na drobnej tarce, przekładam do miski.
Cebulę siekam drobno i na małej ilości
oleju smażę do zeszklenia, dodaję do
marchewki. Dodaję
mięso,
jajko, posiekany
majeranek.
Pumpernikiel ostrym nożem kroję bardzo drobno (można użyć blendera) i połowę dodaję do masy
mięsnej. Doprawiam ją
solą i
pieprzem, wyrabiam dłonią kilka minut, po czym formuję średniej wielkości kotlety. Panieruję je w pozostałym
chlebie zmieszanym z suszonym
majerankiem i smażę na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano (nie może być duży ogień, żeby
chleb się nie spalił. Podaję z
ziemniakami i ulubioną surówką.Przepis autorski.