Wykonanie
Lubicie chrupiące plasterki ziemniaczane? Bo ja bardzo :) Same smażone
ziemniaki są pyszne, ale można pokusić się o dodanie im smaku, np.
kminkiem (o ile się go lubi rzecz jasna -ja lubię).To danie to typowe coś z niczego: tanie, szybkie i smaczne.


Składniki na 2 osoby:6 sporych
ziemniaków1
zielona papryka2 ząbki
czosnku1 łyżka startego
żółtego sera (na drobnej tarce)1 łyżka
olejuduża szczypta
kminkusól,
pieprz do smaku
chili w płatkach do posypaniaPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki kroję w cienkie plastry, wrzucam na patelnię z rozgrzanym
olejem, lekko
solę i pod pokrywką smażę, mieszając, do 10 minut, by zmiękły i lekko się zrumieniły.
Kminek lekko rozcieram w moździerzu - dorzucam na patelnię. Z
papryki wycinam gniazdo nasienne, dzielę ją na kilka części i siekam w cienkie paseczki, dodaję do miękkich
ziemniaków, dorzucam też posiekany
czosnek. Smażę pod przykryciem jeszcze kilka minut. Podaję gorące, posypane
serem i
płatkami chili, z
sosem jogurtowym, tzatziki lub
majonezowym i np.
jajkiem sadzonym.Przepis autorski.