Wykonanie
Niby zwykłe, a niezwykle. Delikatniejsze. Trochę inne w smaku. Genialnie smakują ze słodką
śmietanką. Usmażyłam je z
olejem kokosowym, który ma wysokie właściwości zdrowotne dla naszego organizmu (kupicie go w sklepie Kuchnie Świata).




Składniki:1 szklanka
mąki pszennej T 5001 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2
jajka10 g. świeżych
drożdży2 pełne łyżki
twarogu z wiaderka0,5 szklanki
mleka1 szklanka
wody2 łyżki
cukru pudru (najlepiej po prostu spróbować ciasta i dodać do smaku)1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka twardego
oleju kokosowego, polecam sklep Kuchnie Świata(ewentualnie 2-3 łyżki zwykłego
oleju)Przygotowanie:Do miski wbijam
jajka, dodaję
drożdże utarte z odrobiną
mleka, dodaję
ser i ubijam wszystko do połączenia się składników. Stopniowo dodaję
mąkę, dolewając resztę
mleka i
wodę. Dodaję
cukier waniliowy,
cukier puder i podgrzany
olej kokosowy. Ubijam ciasto jeszcze 3 minuty, po czym odstawiam na 15 minut. Naleśniki smażę na suchej, niewielkiej patelni (jedynie przy pierwszym lekko ją natłuszczam).Trzeba wyczuć temperaturę smażenia, bo mogą się przypalać, odwracam na drugą stronę podważając brzegi widelcem, a
potem podrzucając na patelni. Podaję ze słodką
śmietanką i
cukrem pudrem.Przepis autorski.



