Wykonanie
Byłam u babci i już wiem, jak zrobić obłędnie pyszne racuchy z
jabłkami jakie
jadłam w dzieciństwie:) Przepis dużo mniej skomplikowany niż do tej
pory sądziłam:) Uwielbiam spędzać czas w kuchni z babcią Suzie. Wszystko dokładnie wytłumaczy, nawet po kilka
razy jeśli trzeba. Siedziałam, patrzyłam, odmierzałam i wszystko skrupulatnie notowałam:) Kiedy wszystko było gotowe a dom pachniał świeżo usmażonymi racuchami,
jabłkami i
cukrem pudrem, mogłyśmy się zając plotkami przy kubku
herbatki. Przeglądałyśmy stare przepisy babci...takie sprzed ponad 40 lat!. Zapisane ładnym charakterem pisma w rozpadającym się już zielonym zeszycie. Część przepisów była opatrzona rysunkami babci, przedstawiającymi kompozycje na talerzach. Wiele z tych receptur wykorzystam w swojej kuchni. Może nieco je odświeżę:) Była też książka, pozbawiona okładki, z pożółkłymi kartkami. Zdecydowanie doświadczona czasem i pasją z jaką z niej korzystano. Książkę dostałam i już znalazłam w niej, kilka bardzo ciekawych przepisów na potrawy wigilijne. Coś dodam coś ujmę i powstaną stare dania w nowej odsłonie:) A teraz zapraszam Was na mój ukochany przysmak z dzieciństwa!


Składniki:500 g
mąki pszennejdwie szklanki ciepłego
mleka75 g
drożdżydwie łyżeczki
cukru waniliowego1
jajkoszklanka ciepłej
wodyłyżka
spirytusuPrzygotowanie:Przesiejcie
mąkę do miski i zróbcie w niej dołek. W szklance ciepłego
mleka rozpuście
drożdże z
cukrem i łyżką
mąki i wlejcie wszystko do dołka w misce z
mąką. Odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do wyrośniętego zaczynu wbijcie
jajko i wlejcie drugą szklankę ciepłego
mleka po czym dokładnie wymieszajcie wszystko z resztą
mąki z miski, tak aby pozbyć się grudek. Dodajcie na koniec
spirytus i ponownie wymieszajcie. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany, więc w razie potrzeby możecie dolewać ciepłą
wodę. Odstawcie całość do wyrośnięcia.Babcia radzi, żeby
potem ponownie je wymieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.Ostatnie co musicie zrobić to rozgrzać na patelni sporo
oliwy i łyżką nakładać racuszki. Na każdy racuch połóżcie po plasterku
jabłka i lekko wduście je w ciasto. Racuszki smażą się bardzo szybko więc nie odchodźcie nigdzie bo się przypalą a tego przecież nie chcemy:) U mnie podawane obowiązkowo z
cukrem pudrem!

