Wykonanie
Łabędzi puch to ciasto, którego masa wykonana jest z
bułek kajzerek. Można myśleć, że taka masa nie będzie ani smaczna, ani też puszysta. Jednak jest to błędne przypuszczenie, gdyż masa jest bardzo puszysta i delikatna a dodatek
kokosu nadaje jej oryginalnego smaku. Zresztą nazwa łabędzi puch
mówi sama za siebie. Kto jeszcze nie zna tego ciasta musi koniecznie go wypróbować!!Gorąco polecam!!
Biszkopt:5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka gorącej
wody1 łyżka
oleju2 łyżki
cukru waniliowegoMasa:2 małe
kajzerki3 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego10 dag wiórek
kokosowych1 i 1/2 kostki
masładżem z czarnej porzeczkiPosypka:1 łyżka
masła1/2 szklanki
cukru10 dag wiórek
kokosowychBiałka ubić z
cukrami na sztywną pianę.Cały czas ubijając dodawać po jednym
żółtku.Dodać
wodę i
olej , wymieszać.Dodać przesiane
mąki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23×30 cm) i piec w 160 C .
Bułki zalać 2 szklankami
mleka i odłożyć do namoczenia a następnie rozgnieść je widelcem.Pozostałą szklankę
mleka zagotować z
cukrem i dodać przygotowane
bułki,
wiórki kokosowe.Masę gotować około 5 minut, odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce przestudzoną masę
bułkową.Ostudzony
biszkopt przekroić na dwa blaty.Jeden blat posmarować
dżemem porzeczkowym i na to wyłożyć połowę masy bułkowej.Przykryć drugim blatem na który wyłożyć pozostałą masę.
Masło na posypkę rozpuścić na patelni, dodać
cukier i
wiórki kokosowe.Posypkę mieszać do czasu, aż będzie miała złoty kolor.Jeszcze ciepłą posypkę wklepać delikatnie w masę.Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego!!


