ßßß Cookit - przepis na Łabędzi puch

Łabędzi puch

nazwa

Wykonanie

Łabędzi puch to ciasto, którego masa wykonana jest z bułek kajzerek. Można myśleć, że taka masa nie będzie ani smaczna, ani też puszysta. Jednak jest to błędne przypuszczenie, gdyż masa jest bardzo puszysta i delikatna a dodatek kokosu nadaje jej oryginalnego smaku. Zresztą nazwa łabędzi puch mówi sama za siebie. Kto jeszcze nie zna tego ciasta musi koniecznie go wypróbować!!
Gorąco polecam!!
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru waniliowego
Masa:
2 małe kajzerki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
10 dag wiórek kokosowych
1 i 1/2 kostki masła
dżem z czarnej porzeczki
Posypka:
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrami na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
Dodać wodę i olej , wymieszać.
Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23×30 cm) i piec w 160 C .
Bułki zalać 2 szklankami mleka i odłożyć do namoczenia a następnie rozgnieść je widelcem.
Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem i dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe.
Masę gotować około 5 minut, odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce przestudzoną masę bułkową.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Jeden blat posmarować dżemem porzeczkowym i na to wyłożyć połowę masy bułkowej.
Przykryć drugim blatem na który wyłożyć pozostałą masę.
Masło na posypkę rozpuścić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe.
Posypkę mieszać do czasu, aż będzie miała złoty kolor.
Jeszcze ciepłą posypkę wklepać delikatnie w masę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/labedzi-puch