Wykonanie

Komunia. Ślub przy tym przedsięwzięciu to
byłka z
masłem;) Mówię to jako rodzic, bo z punktu widzenia dziecka wspominiam ten dzień dość beztrosko. Zaczynając od miesięcznych przygotowań duchowych, na kulinarnych skończywszy...testowałam kilka ciast i sałatek. Chciałam, żeby było smacznie ale też trochę inaczej niż zwykle. W trakcie poszukiwań trafiłam na prrzepis, który mnie bardzo zaintrygował i choć z lekkim niedowierzaniem, że wyjdzie z tego coś dobrego, zrobiłam a
potem zbierałam same ach i echy...sama polecam z czystym sumieniem. podsawa jest
banalna -
biszkopt i
byłka kajzerka...a właściwie dwie
bułki...ach...no i
kokos:)Ale może po kolei:)Składniki na
biszkopt:

5
jajek5 łyżek
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejSkładniki na masę:2
bułki kajzerki3 szklanki
mleka0,5 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego100 g wiórek kokososwych1 kostka miękkiego
masła (200g)słoiczek
dżemu z czarnej porzeczkiNa posypkę
kokosową:100 g wiórek1 łyżka
masła0,5 szklanki
cukruZaczynamy o
biszkopta. Najlepiej
białka oddzielić o
żółtek i ubić je na sztywno a na koniec dodawać stopniowo
cukier. Następnie dodajemy
żółtka i delikatnie mieszając dołączamy do masy
mąki (także stopniowo). Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Powinno wyjśc na tyle wysokie aby dało się je podzielić na dwa placki (po wystudzeniu). Ja na wszelki wypadek mam pod ręką paczkę
herbatników, którymi możemy zastąpić jedną warstwę
biszkoptową;P.Kiedy
biszkopt wyrasta, możemy zająć sie
bułkami, które najpierw trzeba namoczyć w 2 szklankach
mleka, dociskamy aby dobrze wchłonęły wilgoć i rozdrabniamy widelcem a następnie dodajemy
wiórki kokosowe i mieszamy. Trzecią szklankę
mleka, wlewamy do większego rondelka, dodajemy
cukry i gotujemy aby na koniec dodać do nich rozmoczone
kajzerki z
kokosem. Wszystko dobrze mieszamy cały czas gotując a następnie odstawiamy do ostygnięcia.Na tym etapie warto pomyśleć o tym aby przygotować
masło, które powinno być miękkie.Teraz nasz
biszkopt trzeba podzielić na dwie części ale jak już wspominałam, jeśli wyszeł zbyt niski, zostawcie go a górną warstwę zastąpcie
herbatnikami. Pierwzą warstwę smarujemy połową zawartości
dżemu. Ach...zapomniałam o zrobieniu kremu. To nic - jak mówiłam to
bułka z
masłem więc nasze miękkie
masło najpierw nieco miksujemy i powoli dokładamy do niego wystudzoną dobrze mieszankę
mleczno-bułeczną. Gotowe:) Teraz połowę kremu wykładamy na warstwę porezczek, na to kolejny pozion
biszkopta (lub
herbatników), znowu smarujemy
dżemem, znowu krem a na to słodka posypka kokosowa. Nalezy ją przygotować nieco wcześniej lub zrobić na tym etapie ale pamiętajcie aby poczekać aż ostygnie, bo nam sie wszystko rozpłynie.Posypka jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Zaczynamy od łyżki
masła, które rozpuszczamy, dodajemy
cukier i
kosos i wszystko, cały czas mieszająć rumienimy na lekkim "ogniu".Studzimu i jak to z posypką..possypujemy nią wirzch ciasta.Całośc wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).Na koniec pozostaje tylko życzyć smacznego i opamiętania w jedzeniu tego cuda;P
