Wykonanie
Apetyczne, pulchne bułeczki na dzisiejsze śniadanie upiekłam z karobem, który jest doskonałym zamiennikiem
kakao. To dzięki niemu
bułki mają piękny kolor. Na pewno znacie nazwę
chleb świętojański ? Karob to zmielone strąki szarańczynu, znanego właśnie pod nazwą
chleba świętojańskiego, a warto go używać w kuchni ze względu na wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Reguluje pracę jelit, nie zakwasza organizmu, nie uczula, obniża poziom złego cholesterolu - zresztą poczytajcie sami na ten temat więcej TUTAJ .Do pieczenia użyłam także pysznych
płatków orkiszowych bio firmy Fresano.Zapraszam serdecznie do odwiedzenia sklepu i na zakupy :)




Składniki:2 szklanki
mąki pszennej T 5001 szklanka
mąki pszennej graham T 185030 g. świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka ciemnego
cukru2 łyżki tłustego
mleka1 płaska łyżeczka karobu Fresano1 łyżeczka
soli1 pełna łyżka miękkiego
masła roślinnego1 do 1,5 szklanki ciepłej
wody2-3 łyżki
płatków orkiszowych bio FresanoDodatkowo :
mleko do posmarowania
bułekpłatki orkiszowe bio Fresano do posypaniaPrzygotowanie:Rozkruszam
drożdże w miseczce, dolewam ciepłe (ale nie gorące)
mleko, dodaję
cukier i łyżeczkę
mąki - wszystko ucieram na jednolitą pastę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.Do dużej miski wsypuję obie
mąki, dodaję
sól, karob,
płatki orkiszowe i
masło. Gdy zaczyn urośnie, dodaję go do
mąki i stopniowo dolewam
wodę do momentu, gdy można zagnieść elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Przekładam je na stolnicę, podsypuję lekko
mąką i wyrabiam 5-8 minut. Przekładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatam, po czym dzielę na 10 równych części.Z każdej formuję kulkę,
ostrym nożem nacinam na krzyż i odkładam tak przygotowane
bułki na blachę wyłożoną papierem - do wyrośnięcia na 15 minut (wstawiam zazwyczaj blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.) Gdy podrosną, smaruję je dokładnie
mlekiem i posypuję
płatkami. Piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni C.Przepis autorski.



