ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z karobem i płatkami orkiszowymi

Bułeczki z karobem i płatkami orkiszowymi

nazwa

Wykonanie

Apetyczne, pulchne bułeczki na dzisiejsze śniadanie upiekłam z karobem, który jest doskonałym zamiennikiem kakao. To dzięki niemu bułki mają piękny kolor. Na pewno znacie nazwę chleb świętojański ? Karob to zmielone strąki szarańczynu, znanego właśnie pod nazwą chleba świętojańskiego, a warto go używać w kuchni ze względu na wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Reguluje pracę jelit, nie zakwasza organizmu, nie uczula, obniża poziom złego cholesterolu - zresztą poczytajcie sami na ten temat więcej TUTAJ .
Do pieczenia użyłam także pysznych płatków orkiszowych bio firmy Fresano.
Zapraszam serdecznie do odwiedzenia sklepu i na zakupy :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej T 500
1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
30 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka ciemnego cukru
2 łyżki tłustego mleka
1 płaska łyżeczka karobu Fresano
1 łyżeczka soli
1 pełna łyżka miękkiego masła roślinnego
1 do 1,5 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki płatków orkiszowych bio Fresano
Dodatkowo :
mleko do posmarowania bułek
płatki orkiszowe bio Fresano do posypania
Przygotowanie:
Rozkruszam drożdże w miseczce, dolewam ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodaję cukier i łyżeczkę mąki - wszystko ucieram na jednolitą pastę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do dużej miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, karob, płatki orkiszowe i masło. Gdy zaczyn urośnie, dodaję go do mąki i stopniowo dolewam wodę do momentu, gdy można zagnieść elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Przekładam je na stolnicę, podsypuję lekko mąką i wyrabiam 5-8 minut. Przekładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatam, po czym dzielę na 10 równych części.Z każdej formuję kulkę, ostrym nożem nacinam na krzyż i odkładam tak przygotowane bułki na blachę wyłożoną papierem - do wyrośnięcia na 15 minut (wstawiam zazwyczaj blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.) Gdy podrosną, smaruję je dokładnie mlekiem i posypuję płatkami. Piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/01/bueczki-z-karobem-i-patkami-orkiszowymi.html