Wykonanie
Bułki upiekłam w całości z
mąki żytniej, w tym w połowie z grubo mielonej. W
sumie to bardziej takie małe
chlebki, niż
bułki; nie są zbyt puszyste, a raczej solidne, sycące, dość ciemne. Jeśli chcecie by były delikatniejsze, dodajcie w połowie
mąkę pszenną.
Składniki:1,5 szklanki
mąki razowej żytniej T 20001,5 szklanki
mąki żytniej T 720 + trochę do podsypania30 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
miodu2 łyżki
oliwy1 pełna łyżeczka
soli1 łyżka mieszanki
ziół prowansalskichok. 1,5 szklanki ciepłej
wodyciepłe
mleko do posmarowania
bułekPrzygotowanie:
Drożdże ucieram z
miodem, łyżką
mąki T 720 i 2 łyżkami ciepłej
wody, odstawiam w ciepłe miejsce (ja stawiam miseczkę na garnku z ciepłą
wodą i przykrywam ściereczką). Do miski wsypuję obie
mąki, dodaję
sól i
oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Dolewam tyle
wody, by dało się zagnieść elastyczne ciasto. Przekładam je na stolnicę i wyrabiam jeszcze kilka minut, po czym przekładam do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia. Zagniatam jeszcze raz ciasto, po czym dzielę je na 8 części i formuję okrągłe bułeczki. Przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pod przykryciem odstawiam znów do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie, smaruję
bułki ciepłym
mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni c. na ok. 30 minut.Przepis autorski.