Wykonanie
Kurczaka marynowałam w
curry z
miodem,
oliwą i
cebulką, a
potem piekłam pod folią aluminiową, dzięki
czemu jest mięciutki. Ostatnie kilkanaście minut rumienił się już bez przykrycia. Jest bardzo aromatyczny i dobrze komponuje się z
ryżem lub z pieczonymi
ziemniakami.


Składniki:1 kg kawałków
kurczaka (u mnie pałki)1 średnia
cebula1 łyżeczka
curry0,5 łyżeczki
miodu2 łyżki
oliwy1,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu5 liści
curryDodatkowo:3 łyżki
oliwy do formy
szczypiorekPrzygotowanie:Umyte i osuszone kawałki
kurczaka przekładam do miski.
Cebulę ścieram na tarce lub drobniutko siekam, przekładam do naczynia razem z
curry,
miodem,
solą i
pieprzem, wlewam
oliwę i ucieram na pastę. Mieszanką dokładnie nacieram
kurczaka i odstawiam na pół godziny. Na dno naczynia do pieczenia wlewam
oliwę, wykładam kawałki
mięsa, dokładam liście
curry, przykrywam szczelnie folią aluminiową i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze 25 minut.Podaję z
ryżem i surówką i posiekanym
szczypiorkiem.Przepis autorski.

