Wykonanie
Taki obiad pięknie pachnie, świetnie smakuje i wspaniale wygląda. Kojarzy mi się z zimowym posiłkiem jedzonym gdzieś wysoko w górach, po długiej wędrówce czy szaleństwach na nartach.Kluseczki
serowe to małe, mięciutkie kulki zatopione w bardzo aromatycznym i gęstym,
pomidorowym sosie. Jest tu
czosnek, jest wspaniała
musztarda Bawarska z firmy Develey, jest też pazurek w postaci
sera Lazur.



Składniki:Kluseczki :0,5 kg
ziemniaków2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2 czubate łyżki
mąki pszennej2 łyżki gładkiego
twarożkusol do smakuSos:200 g. dobrej jakości
koncentratu pomidorowego1 łyżka
musztardy bawarskiej Develey2 łyżki
oliwy Develey1 łyżka gęstej
śmietany2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku5 łyżek tartego
żółtego seraDodatkowo:200 g. pokruszonego
sera typu lazur
oliwa Deceley na dno naczynia do zapiekaniaPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące duszę widelcem na gładką masę, dodaję obie
mąki i
ser, doprawiam
solą i łyżką mieszam jednolite ciasto - powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta robię małe kulki- wielkości małego
orzecha włoskiego, wrzucam je do osolonego wrzątku, gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzam i przekładam na talerz.W misce mieszam
koncentrat pomidorowy, posiekany
czosnek,
śmietanę,
musztardę i
oliwę, dodaję 2 łyżki tartego
żółtego sera, doprawiam sos
solą i
pieprzem.Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2 łyżki
oliwy, wykładam kluseczki, posypuję je pozostałym
żółtym serem i przykrywam
sosem pomidorowym. Na górę wkruszam kawałki
sera lazur. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni C.Podaję na gorąco.Przepis autorski.






